Pekelný kocour


Název: Cat out of hell/ Pekelný kocour
Autor: Lynne Trussova
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 181

Pekelný kocour je taková čtecí jednohubka. Za den či dva, ho máte přečteného. A stejně jako taková jednohubka potěší, neurazí ale ani nijak extrémně nenadchne.

Dokáže pobavit, pokud si potrpíte krom klasického humoru i na ten černý a sarkastický. A jelikož já ano, byla jsem naprosto spokojená. Krom textu, který prošel překladem, přesto zůstal velice čtivý a pěkný, se mi na zpracování líbil autorčinin jemně zamotaný, zpletitý styl. Chaos. Takové chaotické rozpoložení, které vystihuje nejen mou osobu ale i podle mého mnohdy tu kočičí. Musím uznat, že Linne neumí jen čtivě psát, umí i vystihnout situace, lidi a odhadnout čtenáře. Umí předpovídat a báječně přihodit do příběhu další osoby, kteří sice knihu nezamotají jako námořní uzel, stále jsme u knihy, která je spíš satirický horror, který si dělá ze sebe velkou komedii, ale jistý a nápaditý zvrat to přinese.
Co osobně pokládám za velký plus je i rozložení příběhu na časové úseky a na části. Nepohybujeme se v jedné časové rovině a to je fajn. Nepotřebujeme se plácat v úseku od rána do večera a přes nevyřešený příběh až na samotný konec. Tady se jede a zatáčí do všech možných variant chaosu a kočičáci vzpomínají na své mládí. 

Jak jsem již napsala, kniha je naprosto skvělá na oddychnutí, zasmátí a také na nějakou tu jemně strašidelnou myšlenku, když jí budete číst večer u rozsvícené lampičky. Přináší nám nové, neotřepané téma, které se v literatuře moc nevidí. A samozřejmě pořádnou patálií, která se točí nejen kolem koček ale i kolem lidí. A občas je až tak  ironicky tragický, že už se nezbývá jen tomu zasmát. Stejně jako občas životu.

Za mě 3/5 hvězdiček.

Anotace
Alec, starý knihovník, odjede do domku na pobřeží, aby se lépe a v klidu vyrovnal se smrtí své ženy. Bohužel si však s sebou vezme osobní počítač svého kolegy z knihovny, a to, co v něm najde, mu jakýkoli klid na rozjímání a vzpomínky vezme. Ve složkách harddisku se nachází příběh herce jménem Wiggy, muže, který se setkal s mluvícím kocourem. Onen kocour nebyl Mikeš, ale Roger, kočičí ztělesnění samotného ďábla, zvíře s velice temnou minulostí a ještě děsivější současností. Kniha je vhodná jak pro kočkomily, tak pro lidi, kteří kočky nenávidí; možná je v jejich názorech utvrdí, ale taky je možná vyvede z předsudků a zažitých představ.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

I'm back